Наш телефон: (0522) 33-65-83

 

29 вересня 2022 року виповнюється 81-і роковини однієї з найтрагічніших сторінок в історії ХХ століття – початку масових розстрілів мирного населення, вчинених гітлерівцями в урочищі Бабин Яр під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

  

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

Розстріли в урочищі розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації міста.

Найтрагічнішими стали 29–30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв – мешканців Києва. В німецьких донесеннях цю операцію назвали «гросакцією».

Голокост – важка незагоєна рана в історії України в Другій світовій війні. Жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищували їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту.

На території Кіровоградської області в роки Другої світової війни вбили більше 20 тисяч євреїв.

Вшанування пам’яті загиблих жертв голокосту у Кропивницькому 29 вересня 2022 року.

На жаль, подібні злочини проти людства мають місце і сьогодні. Зокрема, на нашій українській землі.