Печать
Категория: Новини

З перших днів повномасштабної російсько-української війни проти лихого й підступного ворога виступили майстри поетичного слова з усієї України. Досвідчені літератори і поети-початківці створювали патріотичні поезії і викладали їх у мережу Інтернет, щоб надихати наших захисників та демотивувати загарбників. І саме в Кропивницькому голова Кіровоградської обласної асоціації Національної спілки письменників України Надія Гармазій розпочала і довела до завершення вкрай важливу справу – упорядкувала збірку поезій першого місяця війни і видала її у форматі книги!

Поетична збірка «Поезія без укриття» стала першою друкованою антологією патріотичної антивоєнної поезії про війну, яка почалась 24.02.2022 року. У збірці представлено вірші семидесяти поетів, сімнадцять з яких є кропивничанами. Двоє з цих поетів – Павло Чорний та Сергій Гейко – є працівниками  комунального закладу «Станція юних техніків Кропивницької міської ради». Протягом червня - липня 2022 року у бібліотеках імені Володимира Панченка, Євгена Маланюка, Дмитра Чижевського відбулись презентації даної книги, що супроводжувались поетичними виступами та інтерв’ю з авторами. Більше того, у волонтерському хабі «Атмосфера. Мир 2.0» прозвучали музичні  композиції на тему війни, а у Літературно-меморіальному музеї Івана Карпенка-Карого поети стали акторами і за творами з книги представили театральний перфоманс «Озброєні словом».

Про яскраві й змістовні презентації написали кілька всеукраїнських видань, зокрема: Українська літературна газета, Голос України, Золота пектораль. Репортаж про збірку та авторів вийшов на телеканалі Суспільне. Наразі презентація збірки вийшла за межі області, і проходить у містах на заході України (Червоноград, Броди, Львів, Івано-Франківськ). Книга також неодноразово була відправлена на фронт нашим захисникам та стала об’єктом кількох літературних виставок у Києві й інших містах країни. Тим часом літератори продовжують публікувати нові твори для підтримки бойового духу народу України.

Отже, заклад позашкільної освіти «Станція юних техніків Кропивницької міської ради» підтримує літературний фронт і разом з країною наближає перемогу над російськими агресорами.