Наш телефон: (0522) 33-65-83

Відомо, що найдорожчий скарб людини – це її власне життя і здоров’я, які можна втратити, недотримуючись певних правил. Як ми знаємо, що з кожним роком зростає інтенсивність автомобільного руху на дорогах, а це так само підвищує відповідальність усіх учасників дорожнього руху: водіїв, пішоходів, пасажирів. Тому, щоб не потрапити у дорожньо-транспортну пригоду (ДТП) і зберегти своє здоров’я та життя, потрібно завжди чітко дотримуватися встановлених Правил дорожнього руху.

Питання безпеки дорожнього руху є дуже актуальним. Мабуть, кожен із нас хоча б раз у житті спостерігав порушення правил дорожнього руху, або й сам хоч раз таке вчинив. Здавалося б, що страшного трапиться, якщо водій проскочить перехрестя на жовтий сигнал світлофора чи пішохід перебіжить дорогу там, де немає переходу?

Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), дорожньо-транспортний травматизм на сьогодні є однією з найбільших проблем охорони здоров’я. В Україні рівень смертності та травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод є одним із найвищих в Європі, а рівень організації безпеки дорожнього руху залишається вкрай низьким. Як повідомляють інформаційні ресурси, у Львівській області з початку року зареєстровано 17 182 ДТП, внаслідок яких 347 осіб загинуло та 3 322 травмовано.

У більшості випадків, причинами ДТП є легковажність водіїв, яка проявляється в ігноруванні вимог Правил дорожнього руху, нехтуванні обов’язковими для виконання правилами, серед яких найбільш поширені – ризикована поведінка та усвідомлене порушення, водіння в нетверезому стані, перевищення швидкості, неуважне водіння, недотримання безпечної дистанції та інші. Крім водіїв, винуватцями ДТП стають недисципліновані пішоходи, через яких відбувається кожна третя дорожньо-транспортна пригода.

Навіщо порушувати правила дорожнього руху, платити штрафи, завдавати шкоду автомобілю, платити за ремонт? А найголовніше – навіщо ризикувати життям? Люди завжди поспішають, що супроводжується перевищенням швидкості, перебіганням дороги в недозволених місцях та іншими необдуманими ситуаціями. Але невже вони через «важливі» справи готові втратити життя? Величезної кількості аварій можна було б заздалегідь уникнути, якби всі учасники дорожнього руху дотримувалися Правил дорожнього руху.

З метою поліпшення роботи із запобігання дорожньо-транспортному травматизму, формуванню навичок безпечної поведінки на вулицях і дорогах, удосконалення і узагальнення знань із безпеки дорожнього руху, правил пішоходів, безпечного поводження під час руху в КЗ СЮТ 17 – 22 травня 2021 року був проведений Тиждень знань безпеки життєдіяльності з на тему «Дорога не для забав!».

Завдання Тиждень знань безпеки життєдіяльності з на тему «Дорога не для забав!» – нагадати гуртківцям про необхідність спільних дій у сфері дорожньої безпеки.

В кожній групі гуртків нашого закладу були проведені заходи, різноманітні за формою та способом організації. За час проведення тижня БЖ керівники гуртків проводили для вихованців закладу:

  • Перегляд відеороликів («Азбука безпеки на дорозі», «Сигнали світлофора і регулювальника»).
  • Бесіди («Безпека дорожнього руху», «Правила поведінки дітей на вулиці для попередження ДТП», «Правила поведінки на дорозі», «Безпека руху пішоходів», «Наша безпека – пішохідний перехід», «Безпека дорожнього руху – це життя», «Правила дорожнього руху знай – життя зберігай», «Мій друг світлофор», «Ми учасники дорожнього руху»).
  • Інформаційна хвилинка «Правила дорожнього руху».
  • Гра «Мій друже світлофор», пізнавальна гра «Подорож до країни дорожнього руху».
  • Виховні заходи («Дорога не для забав», «Безпека дорожнього руху», «Життя це наш безцінний скарб»).

Найбільш ефективною формою роботи в закладі можна назвати проведення тижнів знань безпеки життєдіяльності, так як це дозволяє всю роботу з питань безпеки дорожнього руху безперервною і системною, спрямованою на формування в учнів навичок безпечної поведінки на дорозі, культури поведінки на вулиці, дорозі, шанобливого ставлення до всіх учасників дорожнього руху.

Загалом, підсумовуючи  результати проведення Тижня знань з безпеки життєдіяльності, можна з впевненістю констатувати, що питання  безпеки життєдіяльності підростаючого покоління  в житті сучасного суспільства посідає особливе місце, адже саме від таких знань та вмінь  залежить  їх майбутнє – щасливе та безпечне.