Печать
Категория: Новини

          14 травня – День вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Таке рішення, ще в лютому, прийняла Верховна Рада України. На виконання її постанови, та відповідного листа управління освіти Кропивницької міської ради, а також з метою національно-патріотичного й гуманістичного виховання дітей і молоді, КЗ СЮТ та ліцей «Сокіл» організували і провели спільний тематичний захід, під назвою «Пам’ятаємо і шануємо!»

          12 травня, в центрі нашого міста, на подвір’ї Великої хоральної синагоги, зібралися кадети – вихованці гуртків «Історичне краєзнавство» та «Козацько-лицарський гарт» ліцею «Сокіл» і міської станції юних техніків. Учасниками заходу були також представники міського управління освіти, педагогічні працівники, громадські активісти й місцеві літератори.

          Ведучий – завідувач відділу військово-патріотичного виховання КЗ СЮТ, голова міського координаційного сектору національно-патріотичного виховання дітей і молоді, керівник гуртка, поет – Павло Чорний – відкрив захід і презентував свого вірша, присвяченого події.

          Присутні, хвилиною мовчання, вшанували пам'ять чисельних українців, які, ризикуючи життям, рятували євреїв під час фашистської окупації.

          Надалі, керівник краєзнавчого гуртка – Сергій Гейко – зробив відповідний історико-культурний екскурс, у прив’язці до місця проведення заходу й тематики зібрання.

          Зворушливо виступила представниця єврейської громади міста, голова ГО «Університет третього віку «Натхнення»» – Фаїна Позднякова, яка розповіла про героїчні вчинки наших земляків-співвітчизників, які, спасаючи життя євреїв, стали дійсними праведниками світу.

          Головний спеціаліст міського управління освіти – Ольга Журавльова –наголосила на важливості, для виховання нових поколінь українських патріотів, ніколи не втрачати історичної пам’яті.

          Відомий письменник, поет і журналіст – Роман Любарський представив свого нового серцезворушного вірша про Голокост та українських героїв-порятівників.

          Від вихованців, слово взяв сержант кадетського підрозділу – Дмитро Бугера, який зазначив, що, незалежно від національності та віросповідання, всі ми є громадянами єдиної держави – рідної України.

          За тим відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку.

          Як зазначив учасник заходу – заступник директора ліцею «Сокіл» з військово-патріотичного виховання – Валерій Андрійченко – подібні тематичні акції – це важливі чинники належного та системного виховання дітей та юнацтва, в дусі громадянського патріотизму, розсудливої толерантності й щирої людинолюбності.